VAD ÄR E-SPORT?

E-sport är ett relativt nytt fenomen som etablerats i början på 2000-talet. Det handlar om individer och/eller grupper som tävlar mot varandra i datorspel eller TV-spel och har vuxit till en stor global rörelse.

E-sport har allt mer blivit en naturlig del av ungdomars liv och som förälder kan det ibland upplevas svårt att förstå spelen och tjusningen. Vi hoppas dock att informationen på denna sida ska bidra med ett lite bredare perspektiv och vill bjuda med dig som förälder att forma en positiv kultur kring e-sport.

VAD ÄR LAN?

LAN (local area network) är när man kopplar upp sina datorer mot varandra för att spela datorspel tillsammans över ett nätverk. Urpsrungligen kopplade man upp sig rent fysiskt på samma plats, men med dagens internetutveckling behövs inte längre detta. Att det fortfarande heter LAN och att LAN-event arrangeras är mer av en social grej för att få spelarna att även umgås när de inte spelar med varandra.

DISCIPLES LAN & CHILLAX

På Disciples LAN & Chillax kopplar deltagarna upp sig med sina datorer (om de LANar) och får möjlighet att spela med/mot varandra för nöjes skull. Vi arrangerar även turneringar med enklare priser. Målet är inte stora prissummor, utan att ha roligt tillsammans. Det är frivilligt att delta i turneringarna. Vi har även flera som spelar själva och/eller spelar andra spel som vi inte anordnar turneringar i.

ÅLDERSGRÄNSER PÅ SPEL

Datorspel är märkta med en åldersgränsrekommendation från PEGI (Pan European Game Information) och har gränserna 3, 7, 12, 16 och 18 år. T.ex. har MineCraft en PEGI-märkning på 7, medan Counter Strike har PEGI 16.

Disiples LAN & Chillax har en åldersgräns på 13 år för deltagare. Vi är medvetna om att det inte är omöjligt att deltagare som är yngre än 16 år ändå kan se skärmarna hos spelare över 16 år som spelar t.ex. Counter Strike.

Vi arbetar för en trygg miljö under hela eventet, men har ingen möjlighet att kontrollera vad varje spelare spelar eller ser någon annan spela. Vi tänker att om en deltagare får spela ett spel hemma, så får han/hon spela det spelet på vårt event också. Vi vill hellre arbeta för ett samtal och samarbete mellan ledare, deltagare och föräldrar, där förståelsen för spelen och dess innehåll får betyda mer än att vi blint följer PEGI-rekommendationen.

HUR DU SOM FÖRÄLDER KAN HJÄLPA TILL

Vi tror på att du som förälder har stor möjlighet att hjälpa till att forma den ännu unga datorspelsvärlden och dess kultur genom det stöd och den närvaro du kan ge. Här följer några konkreta tips för detta:

Ställ frågor
Många unga vill berätta, men upplever kanske inte alltid att vuxna är intresserade av det som är en så stor del av deras liv. Våga ställa frågor – det visar att du är intresserad och vill veta mer. Se det som en enorm möjlighet att stärka relationen mellan dig och ditt barn på en nivå till.

Visa att du värderar deras intresse
Mycket av det sociala umgänget för dagens ungdomar har flyttats från fysiska miljöer såsom fritidsgård till online-miljöerna via datorspelen. Spel och sociala medier har därför blivit en viktig faktor i formandet av ungas umgänge, världsbild och framför allt självbild. Som förälder kan du visa att du värderar deras intresse och val av plats för umgänge. Utifrån det intresset kommer samtalet kring beteende och erfarenheter på sociala medier och i spelmiljöer att bli mer konstruktivt och naturligt.

Lär dig grunderna i spelet
Att inte förstå något kan skapa onödig frustration i kommunikationen. Lär dig grunderna i de(t) spel ditt barn spelar för att hjälpa er i samtalet kring spelandet. Hur lång tid tar en match? Vad går det ut på? Hur spelar man? Vilka möter man? Hur kommunicerar man med andra spelare i spelet? Vad är inte tillåtet i spelet och vad händer om man inte följer detta? E-sport är ganska likt “vanliga” sporter i det att ingen spelare vill behöva lämna matchen innan den är slut, att laget presterar sämre när det inte är fulltaligt, att spelare kan få konsekvenser eller i vissa fall straffas med t.ex. tillfällig avstängning om man avbryter en match innan den är slut, osv. Att ha denna insikt hjälper oss alla att inte nedvärdera e-sporten gentemot t.ex. fotboll, basket eller tennis.

Spela tillsammans
Precis som en sagostund eller att träna straffar med fotbollen kan vara kvalitetstid med ditt barn, så kan en stund tillsammans framför datorn vara ovärderligt – både för dig och ditt barn. Om det till en början känns komplicerat att sätta sig in i och förstå spelet, be ditt barn förklara och ge dem en chans att bjuda in dig i deras värld. På samma sätt som en engagerad idrottsförälder kan dela glädje vid vinst och får vara stöd vid förlust, så kan du som förälder till ett e-sportande barn vara ett ovärderligt stöd för dem. Tänk att få dela intresse tillsammans! Att du börjar spela hjälper också ditt barn att förstå att du förstår spelet. Då ökar också chansen att de spontant delar med sig om det som händer i spelen.

Delta eller hjälp till på ett LAN
Att bara befinna sig i LAN-miljön kan hjälpa dig att få ett bättre perspektiv på e-sportandet. Att själv delta hjälper till ytterligare med förståelsen. Eller varför inte kontakta arrangörerna och erbjud dig att hjälpa till med något – precis som föräldrar är med och hjälper till i deras barns idrottsföreningar på t.ex. matchdagar? På ett LAN får du också möjlighet att träffa arrangörer, fler spelare, se andra sorters spel, osv. Föräldranärvaro bidrar starkt till att skapa positiva normer i spelmiljön.

Kontakta föreningar
E-sportsföreningar finns på samma sätt som andra sportföreningar finns. Här kan ditt barn bli medlem, träffa andra med samma intresse, lära sig mer om e-sporten och hur man ska bete sig på ett acceptabelt sätt, lära sig demokrati i föreningsform, osv. Föreningar arrangerar också träffar, läger och annat som ytterligare kan hjälpa ditt barn att formas konstruktivt i sitt spelande.

Se Svensk e-sports code of conduct (red. Jesper Englin; onlineversion finns här) eller E-sportförälder (www.esportforalder.se) för mer information.